Om Eidtun bygdehus

Eidtun på Ersfjordeidet er et lunt og koselig lokale – en skikkelig perle, beliggende i naturskjønne omgivelser, ca 25 minutters kjøring fra Tromsø sentrum.

Eidtun Bygdehus var opprinnelig en stall for hestene til de tyske soldatene som holdt til i Namdalen i Trøndelag under 2. verdenskrig. Etter krigen ble bygningen fraktet til Tromsø og huset ble gjenreist oppå bunkers som tyskerne hadde bygget på Ersfjordeidet. Eidtun ble oppført mye godt på dugnad av bygdefolket. Det ble arrangert julefester og andre festkvelder i forbindelse med stevner eller kretsårsmøter og sommerleirer som fra tid til annen ble lagt til Ersfjordbotn.

Huset har en svært god atmosfære, og man kan nesten kjenne kakaolukten fra juletrefestene som ble arrangert på 1960-tallet. Det kan også nevnes at vi har tatt vare på det gamle interiøret, fra skjeer så store som øser, til benker som opprinnelig stod i dem gamle skolen i Ersfjordbotn, som for øvrig ble nedlagt i 1964. Som kuriositet kan også nevnes at da vi holdt på med isoleroing av gulvet var det på en av åsene skrevet med blyant at den første bussen fra Sandnessund til Ersfjordeidet hadde sin første tur 17.august 1948.

I 1997 tok Utviklingslaget i Ersfjordbotn tak og prøvde å få kjøpe huset og etter en innsamlingsaksjon i bygda klarte man i 1998 å få kjøpt huset for å bruke det som bygdehus. Huset var i dårlig forfattning så de inntekter som kom inn bruktes til vedlikehold, oppussing av huset samt til de faste utgifter.

Eidtun er i dag satt skikkelig i stand og driftes av Bygdehusforening, som står for vedlikehold og mange av offentlige arrangementer som finner sted.